Karcinom na ovariumu (jajnik)

Karcinom na jajnicima se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, veća je mogućnost za kompletno izlečenje, dok se u kasnijoj fazi mogućnost izlečenja smanjuje.

 

Kako nastaje?

U 90 procenata slučajeva karcinom na janicima nastaje od epitelnih ćelija.

Koji su rizik faktori?

Teško je da se odrede rizik faktori koji dovode do karcinoma na janiku. U 5-10 odsto slučajeva, razlog je nasledni faktor. Rizik se povećava ukoliko dvoje ili više članova porodice imaju karcinom na materici ili jajniku. Veći rizik faktor od karcinoma na jajnicima imaju i starije žene koje nikad nisu rodile, kao i žene koje nisu mogle da ostanu trudne zbog endometrioze.

Koji su simptomi?

Karcinom na jajncima ne pokazuje znake u ranoj fazi, pa se iz ovog razloga kod dve trećine obolelih on dijagnosticira u naprednom stadijumu. Budući da ovaj karcinom nema simptome, on duži period raste u abdominalnoj praznini i ne stvara smetnje pacijentkinji. Međutim, naduvenost u stomaku, karlični i stomačni bolovi, brzi osećaj sitosti, problemi sa mokrenjem su deo simptoma za ovu bolest. Takođe, kod nekih pacijentkinja, javljaju se i digestivni problemi. U poslednje dve godine, smatra se da je jedan od simptoma bolesti i drastično mršavljenje.

Kako se dijagnosticira?

Karcinom na jajnicima se dijagnosticira prilikom ginekološkog pregleda. Pomoću ultrazvučnog pregleda, ginekolog može da dijagnosticia tumor u jajniku i prema određenim karakteristikama da utvrdi dali se radi o malignom ili benignom tumoru.

Nakon ginekološkog pregleda, ukoliko postoji sumnja za karcinom na janicima, posrestvom krvi se rade i tumor markeri. Ukoliko su njihove vrednosti povišene, to ukazuje na postojanje karcinoma na jajnicima. Kao dopunske dijagnostičke procedure, primenjuju se i kompjuterska tomografija i magnetna rezonanca.
Krajnja dijagnoza se postavlja nakon operacije, gde se histopatološki ispituje operativni materijal i utvrđuje se vrsta, stepen i proširenost kancera, te se određuje daljnja terapija.

Kako se leči?

Tretman raka na jajnicima je hirurška intervencija. Drugim rečima, pacijenti se najpre leče opracijom, tj. intervencijom koja ima posebne hirurške karakteristike.

Kod pacijentkinja kod kojih je dijagnosticiran rani stadijum bolesti, nije potrebna druga terapija osim hirurške intervencije. Kod ostalih, lečenje se nastavlja hemoterapijom ili radioterapijom.

NOVOSTI & DOGAĐAJI

Magnetna rezonanca 3 tesla donosi novu eru u dijagnostici, Dr. Dusko Mihajloski

Investicija u najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu 3 tesla je još jedna potvrda opredeljenja „Adžibadem Sistine“ da bude lider u regionu. Od… Read More

MRI 3 Tesla - NOVA ERA U DIJAGNOSTICI

MRI 3 Tesla predstavlja najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu, koji je za prvi put…

Radiohirurgija na revolucionarnom TRILOGY jedino u „Adžibadem Sistini“

Radiohirurgija je vrsta zračne terapije pomoću koje se tretiraju tumori, najčešće u…

SVEDOČANSTVA

Ljudskost je zaštitni znak „Adžibadem Sistine“

izvor: Hello Magazin Svi je obožavaju, dive joj se i vole je. Ali tek kad je lično upoznate shvatite zašto. Jednostavno vas začara svojom posebnom… Read More

ONLINE PRINTS

Click to view publications

Language